LES MACERACIONS EN CALENT:
LA INFUSIÓ: És el procés més conegut, es tracta de submergir la planta (que haurem esmicolat o tallat en trossets ben petits per tal de facilitar l'accés de l'aigua a la planta) en una aigua que hem portat a ebullició (atenció: no hem fet bullir la planta). Una vegada hi hem afegit l'aigua, tapem el recipient (per tal de recuperar la part més volàtil de la planta que se'ns en va amb el vapor) i deixem passar entre 3 i 10 minuts. No és convenient deixar la planta en contacte amb l'aigua més de 10 minuts ja que llavors no aconseguim gran cosa més que extreure els tanins de la planta, altament astringents, i augmentar el risc d'oxidació de la infusió.
LA DECOCCIÓ: És el procés pel qual fem bullir la planta dins l'aigua entre 10 i 15 minuts en un recipient tancat (per evitar que se'ns escapin els elements volàtils), i després la colem. La decocció serveix per extreure els principis d'aquelles plantes més llenyoses.
LES MACERACIONS EN FRED:
Com a consideració en general de totes les maceracions, cal dir que han de tenir lloc a les fosques i a temperatura constant. S'han de dinamitzar, és a dir cada 2 o 3 dies s'ha d'agafar el pot i remenar-lo. La maceració es fa en 21 o 28 dies, el que ens sembli més convenient, una vegada han passat aquests dies ho hem de colar, etiquetar el pot convenientment i guardar-lo en un lloc fosc.I per últim tot i les proporcions que s'esmenten a cada tipus de maceració en fred, la planta ha de quedar sempre coberta pel líquid (sinó correrem el risc de patir floridures).
LES TINTURES: Són maceracions de la planta en alcohol. Normalment amb la següent proporció en pes: 1 part de planta seca per 5 parts d'alcohol de 40 o 60º*.
*Si la tintura és per us extern podem fer servir l'alcohol de farmàcia, que no és pur. Però si és per us intern, l'haurem de demanar expressament a la farmacia i és més car. Per rebaixar un alcohol de 96º a 60º o als graus que ens convinguin, haurem de fer una regla de tres:
Si tenim 96º en 1000ml d'alcohol , per tenir-ne 60º necessitaré X ml d'alcohol , la resta fins arribar a mil seran d'aigua (si pot ser no clorada) que hi hauré d'afegir.
ELS OLEATS: Són maceracions de la planta en oli*. Normalment amb la següent proporció en pes: 1 part de plana fresca per 5 d'oli o bé 1 part de planta seca per 10 d'oli.
*Hi ha molts olis ha utilitzar, si volem un oli que no penetri gaire a la pell farem servir un oli d'oliva per exemple, ara si volem que penetri farem servir l'oli d'ametlla, de sèsam, de pinyol de raïm, de germen de blat...