AIGUA DE PIXALLIT O DENT DE LLEÓ (cura depurativa de primavera)
En un pot posar-hi 20 flors de dent de lleó en 1l d'aigua (si pot ser no clorada) amb una mica de gengibre o clau d'espècie en pols. Deixar-ho macerar 7 dies en un lloc a les fosques a temperatura constant i colar-ho, aleshores es pren durant 4 dies (1 got al dia a l'hora de berenar per exemple) ara si, guardat a la nevera.
VINAGRE DE FLORS DE SAÜC (refrescant contra les cremades del sol, insolacions i per les picades d'insectes o meduses)
En un pot posar-hi flors de saüc i vinagre de poma amb la següent proporció en pes : 1 part de flors per 10 de vinagre i deixar-ho macerar en un lloc a les fosques i temperatura constant durant 21 dies, colar-ho i etiquetar-ho convenientment.
XAROP DE CEBA (contra la tos)
Tallem una ceba a rodanxes i la posem en un pot alternant capes de ceba amb capes de sucre, ho deixem macerar 24h, ho colem i ja es pot utilitzar.
XAROP DE CRESPINELLS (contra la tos i el mal de coll)
En un pot posar-hi 20 flors de dent de lleó en 1l d'aigua (si pot ser no clorada) amb una mica de gengibre o clau d'espècie en pols. Deixar-ho macerar 7 dies en un lloc a les fosques a temperatura constant i colar-ho, aleshores es pren durant 4 dies (1 got al dia a l'hora de berenar per exemple) ara si, guardat a la nevera.
OLEAT DE MARDUIX (pel mal d'orella)
Per preparar-lo veure l'apartat maceracions amb herbes remeieres.VINAGRE DE FLORS DE SAÜC (refrescant contra les cremades del sol, insolacions i per les picades d'insectes o meduses)
En un pot posar-hi flors de saüc i vinagre de poma amb la següent proporció en pes : 1 part de flors per 10 de vinagre i deixar-ho macerar en un lloc a les fosques i temperatura constant durant 21 dies, colar-ho i etiquetar-ho convenientment.
XAROP DE CEBA (contra la tos)
Tallem una ceba a rodanxes i la posem en un pot alternant capes de ceba amb capes de sucre, ho deixem macerar 24h, ho colem i ja es pot utilitzar.
XAROP DE CRESPINELLS (contra la tos i el mal de coll)
Separem les fulles dels crespinells i en un pot de vidre ben net hi hem d’anar alternant una cap de fulles de crespinells i una capeta (que cubreixi els crespinells) de sucre. Es va fent així, alternant capes de sucre i fulles de crespinell fins a omplir el pot, que es tapa sense quedar hermètic, llavors tenim dues opcions, depen de la pressa que tinguem...
Opció A: Deixar el pot 40 dies a sol i serena
Opció B: Deixar el pot en un lloc fosc, que vagi fent (si ho fem a la primavera, a l’hivern següent el tindrem fet segur!)
Sigui quina sigui la opció que hem pres, quan ja estigui fet, l’hem de colar ben colat i ja es podrà utilitzar. Si ens ha quedat sucre a la part baixa del pot el podem reutilitzar per endolcir les infusions.
XAROP DE PINYES DE PI (contra la tos i el mal de coll)
Es fa igual que el xarop de crespinells, les pinyes s’han de collir ben petites (quan no fan ni un centímetre) a la primavera i tallar-les per la meitat longitudinalment. Poden ser de pi blanc, roig, avet...
Hi ha qui fa xarop de pinyes de pi i de crespinells, és a dir capa de pinyes, capa de sucre, capa de crespinells, capa de sucre...